Cum alegi soba potrivită nevoii tale?

Dacă sunteți în căutarea celor mai bune sobe pe lemne de pe piață, ați ajuns la locul potrivit.

Să recunoaștem, achiziționarea unei noi sobe pe lemne necesită un efort financiar.

O sobă bună poate varia de la sute la mii de lei și, cu atât de multe mărci, modele și producători diferite, alegerea poate fi confuză la început.

Așa că am creat acest ghid pentru a vă ajuta să alegeți cea mai bună sobă pentru nevoile dumneavoastră specifice.

Sobele cu lemne s-au schimbat foarte mult de-a lungul anilor.

Sunt mult diferite de acele vechi sobe, care scoteau fum și care erau neperformante.

Sobele pe lemne de astăzi sunt mult mai eficiente, mai elegante și mai ecologice.

De fapt, EPA sau Agenția pentru Protecția Mediului are reglementări stricte cu privire la sobele cu lemne, care reglementează emisiile pentru a ajuta la reducerea costurilor cu energia și la îmbunătățirea calității aerului.

În timp ce aceste reglementări noi și în continuă schimbare pot duce la un mediu mai curat și la sobe mai eficiente, este, de asemenea, foarte dificil pentru producătorii de sobe pe  lemn să țină pasul.

Schimbările constante de design și nevoia de noi tehnologii au forțat adesea multe companii de sobe pe lemne să-și oprească activitatea, deoarece pur și simplu nu pot ține pasul cu nevoia de a respecta noile reglementări.

Acesta este motivul pentru care o mulțime de sobe mai vechi „populare” nu mai sunt în producție.

Nu înseamnă că aceste sobe mai vechi sunt nesigure sau ineficiente (mulți au încălzit cu succes case mai vechi și neizolate de zeci de ani), ci pur și simplu înseamnă că tehnologia lor a devenit depășită și modelele mai noi le-au luat locul.

Alegerea celor mai bune sobe cu lemne

Sobele moderne pe lemne sunt proiectate cu un dispozitiv catalitic sau o cameră de ardere secundară care aprinde gazele nearse înainte ca acestea să fie expulzate în coșul de fum și eliberate în aerul exterior.

Acest proces suplimentar de ardere nu numai că ajută la formarea creosotului în interiorul pereților coșului de fum, dar promovează și un foc curat, eficient din punct de vedere energetic.

Se pare că există o dezbatere fără sfârșit asupra stilului de ardere mai bun… arderea catalitică față de arderea secundară.

O unitate catalitică are un dispozitiv de tip fagure poziționat adânc în interiorul sobei, care aprinde gazele nearse pe măsură ce trec prin ele.

Deoarece unitățile catalitice se pot degrada în timp, mulți producători de sobe folosesc acum un design non-catalitic sau cu ardere secundară.

Sobele cu ardere secundară sau „non-pisica” au găuri minuscule pe tavan sau în tuburi situate în partea de sus a focarului care aprind gazele nearse înainte de a fi expulzate în aerul exterior.

Pe măsură ce gazele se aprind, produc un foc frumos care nu este doar elegant, ci și eficient.

Deci care stil este cel mai bun? Este practic o chestiune de preferință personală.

Mulți oameni și producători tind să încline spre modelele cu ardere secundară, deoarece acestea nu necesită întreținere și înlocuire catalitică, dar oricare dintre opțiuni este mult mai avansată și mai eficientă decât o sobă care are 20 de ani sau mai mult.

Variații ale eficienței și debitului de căldură

Unul dintre cele mai confuze aspecte ale achiziționării unei noi sobe pe lemne este evaluarea producătorului privind eficiența și puterea termică.

De exemplu, sobele moderne sunt cu aproximativ 30-40% mai eficiente decât o sobă veche folosită acum 50 de ani.

Cu toate acestea, dacă te uiți la o broșură de la un producător, vei observa că fiecare unitate are „evaluări” diferite în ceea ce privește puterea de căldură, metri pătrați a spațiului de încălzire și timpul de ardere.

Deși aceste evaluări vă pot oferi o idee despre capacitățile sobelor, ele sunt inexacte, deoarece nu există un proces standardizat pentru a produce aceste evaluări.

De exemplu, puterea BTU poate varia din cauza tipului de combustibil care este ars (lemn de rășinoase în comparație cu lemnul de esență tare), metru pătrat al spațiului de încălzire poate diferi atunci când se compară o casă de construcție nouă cu o fermă veche cu ferestre și uși neetanșe și timpul de ardere poate varia în funcție de tipul de lemn care este ars și de modul în care este stivuit în interiorul focarului.

După cum puteți vedea, există atât de mulți factori diferiți care sunt unici pentru fiecare persoană sau casă, nu există o metodă de evaluare „unică pentru toate”.

Cum alegi cea mai bună sobă pe lemne

Când căutați cele mai bune sobe pe lemne, veți dori să luați în considerare opțiunile de bază și procedurile de evaluare enumerate mai sus.

Discutați cu un dealer reputat care ar trebui să explice pe ce se bazează evaluările fiecărei sobe pe aceste teste „nestandardizate”.

Atunci când cumpărați o nouă sobă pe lemne, nu deveniți „limitat de numere” bazându-va decizia vag, pe o anumită evaluare, puterea BTU sau timpul de ardere.

În schimb, bazați-vă decizia pe aceste numere în ansamblu, însoțite de estetica generală, preferințele personale și recomandările unui dealer de renume și alți utilizatori mulțumiți.

Cele mai bune sobe cu lemne – Per total

Înainte de a cumpăra o nouă sobă pe lemne, discutați cu un dealer reputat și luați în considerare toate opțiunile enumerate mai sus.

Cu atât de multe modele diferite de sobe pe lemne moderne sau contemporane și diverse materiale de asamblare, cum ar fi fonta, oțelul și chiar piatra de săpun (steatit)… cu siguranță sunt multe de luat în considerare.

Amintiți-vă, o sobă cu lemne nu este un element pe care îl veți schimba în mod continuu.

Este o investiție care poate dura zeci de ani.

Alegerea celei mai bune sobe pe lemne poate varia în funcție de nevoile și așteptările dumneavoastră specifice, totuși, odată ce veți găsi „soba pe lemne perfectă”, o veți folosi cu plăcere și experiența dvs. de ardere a lemnului va fi mult mai satisfăcătoare.

5 motive pentru care ai nevoie de un coș de fum profesional (horn)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close Coșul meu
Close Wishlist
Recently Viewed Close
Close

Close
Navigare
Categorii

Cerere Ofertă