5 motive pentru care ai nevoie de un coș de fum profesional (horn)

Totu-i bine și frumos când afară este cald, grătarele sfârâie și copiii nu mai întorc casa cu susul în jos. Dar cursul natural și firesc al lucrurilor ne amintește că la un moment dat vremea se răcește iar noi trebuie să repunem în funcțiune sistemele de încălzire, pentru a crea confortul termic de care avem nevoie în casele noastre. 

Asemeni unei mașini pe care nu ai mai pornit-o de multă vreme, coșul tău de fum sau hornul, după cum îl cunoaștem cu toți, are nevoie de o pregătire prealabilă înainte de a fi repus în funcțiune și a munci pe toată perioada sezonului rece. Din experiență, un coș de fum profesional (horn) îți oferă flexibilitate și siguranța că o dată amorsat, acesta va funcționa la capacitate maximă, asta bineînțeles dacă este curățat corespunzător, conform Ordinului nr. 98/2007 pentru aprobarea Regulamentului de securitate la incendiu pentru obiectivele de construcții și instalații. Reamintim și aici (știm că v-ați săturat de noi pe această temă) că este obligatoriu ca proprietarii de locuințe să curețe coșurile de fum cel puțin anual.

Când ne referim la coșuri de fum, ne referim la coșuri (hornuri) care au în componența lor un sistem patentat, dezvoltat pe parcusul unei lungi perioade de timp și care posedă certificări europene și garanții pe mulți ani. Nu vom dezvolta subiectul tehnic al unui coș de fum, poți citi aici mai multe. 

Alte sisteme de evacuare, construite de personal necalificat, care nu garantează și nu își asumă eventualele probleme, nu se numesc coșuri de fum profesionale. Noi le numim coșuri de fum “bolnave” deoarece atunci când intră în avarie, ele afectează și structura casei, afectând proximitatea amplasamentului în care se află. 

În continuare vă prezentăm 5 motive pentru care ai nevoie de un coș de fum profesional. Nu sunt doar 5, dar pentru a fi mai ușor de reținut, ne rezumăm la acestea. 

  1. Siguranță. Și ne-am putea opri aici.

 Un coș de fum bine construit și întreținut asigură evacuarea adecvată a gazelor de ardere, inclusiv a monoxidului de carbon toxic. Prin crearea unui canal sigur și eficient pentru evacuarea gazelor rezultate în urma arderii, coșul de fum reduce riscul de intoxicație cu monoxid de carbon și de incendiu în interiorul locuinței sau clădirii. Totodată te scutește de grija unui colaps financiar în cazul în care s-ar produce un incendiu și ar afecta locuințele vecinilor. Costul unui sistem profesional te poate speria, însă dacă iei în calcul faptul că îl vei purta cel puțin 10-20 de ani, acesta devine mai puțin important. Credem că siguranța familiei este pe primul loc în lista de obiective a fiecărui om.  

  1. Eficiență energetică: Un coș de fum corect proiectat și construit contribuie la îmbunătățirea eficienței sistemului de încălzire. Prin asigurarea unei evacuări optime a gazelor de ardere, coșul de fum permite ca energia generată prin ardere să fie utilizată în mod eficient pentru a încălzi spațiul, minimizând pierderile inutile de căldură. Aici desigur ne gândim și la eficientizarea costurilor cu materialele combustibile. Un coș eficient energetic crește randamentul sistemului de încălzire. 
  1. Prevenirea acumulării de reziduuri: Un horn profesional și bine întreținut minimizează formarea depunerilor de funingine și creosot în interiorul său. Aceste reziduuri pot bloca coșul de fum, reducând eficiența sistemului de încălzire și crescând riscul de incendiu. Curățarea regulată a coșului de fum de către un profesionist ajută la îndepărtarea acestor depuneri și menținerea unui flux de evacuare optim.
  1. Conformitatea cu reglementările: În multe țări, există reglementări și norme stricte privind proiectarea, construcția și întreținerea cosurilor de fum. Un coș de fum profesional este proiectat și construit în conformitate cu aceste reglementări, asigurând respectarea standardelor de siguranță și evitarea sancțiunilor sau a problemelor legale. Te asigurăm că aceste reglementări vor deveni din ce în ce mai importante și uzitate de către autoritățile competente, tocmai pentru a asigura un mediu sigur în spațiile publice și private. 
  1. Personalizarea: Alături de un consultant specializat, poți personaliza coșul de fum în funcție de sistemul de încălzire la care îl vei atașa, în funcție de amplasament, nivel de utilizare și alte situații la care te-ai putea gândi. Acest proces devine ușor când înțelegi de ce ai nevoie de un anumit sistem și care sunt avantajele reale ale acestuia. 

În concluzie, un coș de fum profesional este esențial pentru siguranța, eficiența și conformitatea cu reglementările în ceea ce privește sistemele de încălzire care utilizează combustibil solid, lichid sau gazos. Este recomandat să contactați un specialist calificat pentru proiectarea, construcția și întreținerea hornului, pentru a vă asigura că acesta îndeplinește toate cerințele necesare.

Fii responsabil și fă alegeri avizate!

Cum alegi soba potrivită nevoii tale?
Cum integrezi șemineul în designul casei tale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close My Cart
Close Wishlist
Recently Viewed Close
Close

Close
Navigation
Categories

Cerere Ofertă